Robot Alkalmazások

A Comau ipari robotok gyakorlatilag minden az iparban előforduló feladat ellátására megfelelnek. A szokásos gépkiszolgálás, pick&place, és egyéb anyagmozgatási és manipulációs feladatok, mint pasztázás, ragasztás, csavarozás stb. mellett speciális igényekre fejlesztett kivitelek is rendelkezésre állnak.

Ívhegesztés:

Ívhegesztési feladatokra a Comau a Racer7-1,4, az ARC4, és az NS robotokat ajánlja. Ezek közül az ARC4 üreges csuklójú robot kifejezetten az ívhegesztésre fejlesztett típus, közel 2 méteres karkinyúlásával minden ívhegesztési feladathoz alkalmazható. A Fronius tápegységeknek köszönhetően az ARC4 a legjobb hegesztési minőséget garantálja. Az ARC4 robot komplett ívhegesztő berendezéssel (CMT-is) rendelhető, ami tartalmazza a tápegységet, a huzaltolót, és a kábelezést ill. a hegesztőpisztolyt. A robot felprogramozását hegesztő szoftver applikáció könnyíti meg a felhasználó részére, ami magába foglalja az összes elérhető hegesztési rutinokat, mint hullám mozgás paraméterezés, mozgás közbeni ív gyújtás, alkatrész és varrat keresés stb.

Melegüzemi, öntödei robotok:

Az öntödei felhasználás speciális igényeket támaszt a robotokkal szemben. Kifejezetten erre a célra fejlesztette a Comau az NS és NJ robotok (12 kg-tól 500 kg-ig) öntödei verzióit emelt hőmérséklet tűréssel és IP67-es osztálynak megfelelő csuklókkal.

Az öntödei robotok speciális festése rendkívül ellenálló az ütéseknek, koptatásnak, savas és lúgos környezetnek egyaránt. A hőálló Viton kiegészítő tömítések rendkívül ellenálóvá teszik a robotot extrém poros vagy extrém meleg (200°C) környezettel szemben is.

Az öntödei robotok alkalmazhatók a legkülönfélébb nehézüzemi körülményekre: öntőgép kiszolgálás, sorjázás, darabolás, csiszolás. Bármilyen fém öntészeti feladatra, acél, alumínium, magnézium öntés, vagy akár üveggyári felhasználásra.

Palettázás, raklapozás:

A Comau a 4 tengelyes PAL robotcsaládot kifejezetten palettázási, raklapozási célokra fejlesztette ki. A robotok felfogató pereme minden esetben lefelé néz és párhuzamos a padlóval. A kiemelkedően nagy függőleges munkatartomány 3147-3522  mm között van. A családba tartozó robotok 180-470 kg közötti munkadarab mozgatására képesek, a munkatér átmérő 6200 mm. A PAL robotok 1 tengelye kiemelkedően nagy sebesség elérésére képes, kifejezetten a raklapozási feladatok igényeinek tervezve.

A 180-260 kg-os robotokon a 3. kar kiegészítő segéd tartója a kellő merevség érdekében karbonkompozit anyagból készül. A 260 kg terhelhetőségű PAL260-3,1 robotunk óránként 850 szabvány ISO ciklust képes végezni, köszönhetően a részben kompozit felépítésének. A megfogók kábelezése pedig védetten elvezethető a robot karban és a felfogó karima furatán keresztül.

Ponthegesztés:

A Comau az NJ4 üreges csuklós robotcsaládot ponthegesztésre fejlesztette ki. A családba tartozó robotok 90-270 kg között terhelhetők, a munkatér átmérő 4400 mm és 6900 mm között található. A robot egész hosszában végig futó rejtett kábelcsatorna megkíméli a felhasználót a külső kábelezés bonyodalmaitól. A belső kábelezés lehetővé teszi, hogy egy cellában a robotok a lehető legközelebb mozogjanak egymáshoz és a többi berendezéshez képest anélkül, hogy a kábelek sérülésének veszélye fennállna.

A belső kábelezés energia elvezetés a felhasználó igényeihez alakítható és az annak megfelelő csatlakozó felületek a szerszám felfogató külső hengerpalástjára kerülnek kivezetésre. Az SH típusjelű robotok polcra telepítve közvetlenül maguk alatt is képesek dolgozni, így nagyon szűk cellákban is elhelyezhetők. A magas terhelhetőségű robotjaink 220 kg-ig padlóra és mennyezetre is telepíthetők. Az NJ4 család tagjai szállíthatók SAFE robot üzemmódnak megfelelő kivitelben is.

Csiszolás, polírozás, megmunkálás:

Az NJ 40;60-as típus eltolt csuklós kivitelben is szállítható, ami a csiszolási, polírozási munkáknál jelentősen megkönnyíti a szerszámozást és programozást. Mindkét robot rendelhető IP67-es csuklókkal és emelt hőtűrésű festéssel a hűtő-, kenőanyagokkal szennyezett környezetbe. A 3. karra további végberendezések szerelhetők akár 35 kg. tömegig. Az NJ család tagjai szállíthatók SAFE Robot üzemmódnak megfelelő kivitelben is. A közepes terhelhetőségű robotjaink padlóra, mennyezetre, és akár 45°-os helyzetben is felszerelhetők, ahogy a feladat megkívánja.

Présüzemi robotok:

A Comau az NJ Press robotcsaládot préskiszolgálási feladatok ellátására fejlesztette ki. A prékiszolgálási feladatok által megkövetelt sebességet nagy teljestményű motorok teszik lehetővé. A speciális igényeknek megfelelően a robotokhoz külön présüzemi szoftver applikáció „SmartIP Interpress” is társul.

A családba tartozó robotok 100-130 kg között terhelhetők, a munkatér átmérő 6200 mm és 7400 mm között található. Az NJ Press család tagjai szállíthatók SAFE Robot üzemmódnak megfelelő kivitelben is. Az SH kivitelű robot emelt platformra szerelhető, ami lehetővé teszi a robot számára, hogy a munkatere a platform alá is benyúljon.

Kollaboratív, együttműködő robotok:

Ismerje meg a Comau AURA kollaboratív robotját. Az AURA az emberek mellett közvetlenül dolgozva akár 170 kg terhet is mozgathat biztonságos és kontrollált módon. Ezzel az egyedülálló teherbíró képességgel korábban a robotok számára elképzelhetetlen feladatok is megvalósíthatók. Ekkora terheléseknél az AURA felhasználása a hagyományos megoldásokhoz új szintre emeli a munkabiztonság fokát.

A többkörös biztonsági rendszernek köszönhetően akár a robot érintés mentesen még az ütközés előtt leállítja az aktuális mozgást, ha egy tárgynak vagy személynek ütközne. Az AURA 170-2.8 messze a világ legerősebb kollaboratív robotja. További előnye, hogy egy meglévő SAFERobot koncepciójú Comau robotra épül, ezért amennyiben a feladat megengedi, teljes sebességgel is képes üzemelni, nem csak a szokványos kollaboratív robotokra jellemző alacsony sebességgel. Az is mellette szól, hogy az AURA programozása a felépítéséből adódóan nem tér el a többi Comau robottól, és akár egy androidos tablet segítségével is programozható.

Dokumentumok
Comau_kompakt_katalogus | 8.1 MB