Smart kamerás alkalmazások a robotizálásban

Manapság az intelligens kamerák az automatizálási, gyártási folyamatok fontos részei.

Lehetővé teszik a méretpontossági ellenőrzéseket, a termék számlálást, a jelenlét ellenőrzéseket, a mintázatot, szín- és szövegfelismerést és az 1D- / 2D-kódolásokat, pozíció követést akár egy robotkarhoz fűzve.

Az ipari képfeldolgozás célja, hogy idő- és költséghatékony legyen, növelje a termelékenységet és csökkentse a selejt termékeket a lehető legnagyobb mértékben.

A smart kamerák automatikusan, pontosan és gyorsan segítik a gyártást.

A feldolgozó egységek komoly teljesítménnyel és stabilitással rendelkeznek. A fókuszpont, az expozíciós idő és a megvilágítás az adott környezeti feltételekhez igazítható.

A leolvasható kameraterület mérete szabadon alakítható, ezáltal csökkenthető az érzékelő feldolgozási ideje, és növelhető a frissítési sebesség is.

A Comau robotok kommunikációja digit I/O-val DeviceNet, Profibus, Profinet, EtherNet/IP és CANopen X20 modullal egyaránt alkalmas, így szinte az iparban használt legtöbb smart kamera rendszerrel kompatibilis.

A feldolgozandó kép minősége, illetve kiértékelhetősége függ a fényviszonyoktól, tehát rendkívül fontos a megfelelő fényforrások kiválasztása, ezért a smart kamerák fontos és nélkülözhetetlen része a pontos megvilágítás.

Külső megvilágítással olyan homogén fény hozható létre, ami választhatóan az alkatrész teljes árnyék nélküli megvilágítását vagy a felületi jellemzők pl. beütött kódok, karcolások vagy bemélyedések észlelését, kiemelését szolgálja.

A kamerás rendszereknek mindig stabil mesterséges megvilágítással kell rendelkezniük. A fény, a megvilágítás nagyon fontos, ha nem a legfontosabb egy képfeldolgozó rendszerben. A kép kontrasztossága, a kép megfelelő megvilágítottsága az expozíciós időtől is függ.

Különböző rendszerektől függően akár több kamera és fényforrás is szinkronizálható egymással.

Általában a smart kamera rendszerekhez tartozik egy fejlesztői környezet, amely programkódokat tartalmaz, illetve programozási lehetőséget biztosít számunkra, különböző programozási nyelveken.